Kakaós csiga

  • Client:

  • Categories : Sütemények

Hozzávalók:

1,5 kg finomliszt (Bl 55)

10 dkg friss élesztő

5 dkg margarin

10 dkg olvasztott tea vaj

10 dkg cukor

8-10 dl tej

4 db tojás

20 dkg kakaópor

30 dkg porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt 150 ml langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk kb. 15 perc alatt. A margarint belemorzsoljuk a lisztbe, hozzátesszük a 10 dkg cukrot, a felvert tojást, a felfuttatott élesztőt és egy csipet sót. Langyos tejjel közepesen kemény tésztát dagasztunk. Dagasztani kb. 30 percig kell, amíg a tészta szép sima, hólyagos nem lesz. Kendővel egy tálban letakarva 1-1,5 órát kelni hagyjuk. Ez alatt az idő alatt kb. duplájára dagad.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Teavajat megolvasztjuk, majd megkenjük vele a tésztát. A kakaót összekeverjük a porcukorral, majd vastagon megszórjuk. A tésztát feltekerjük, majd 2 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk. Tepsibe sütőpapírra (vagy vajjal kikent) helyezzük egymástól kb. 1 cm távolságra, majd olvasztott vajjal megkenjük a tetejét.

Közepesen meleg kemencében kisütjük (8-10 perc elegendő.)