Mi a mobilkemence?

A kemence felfűtése

A mobilkemence felfűtése sokkal könnyebben és gyorsabban megy, mint egy épített kemencéé.

A kemence alsó részének a közepébe egy kis máglyába rakjuk az apróra hasított fadarabokat A legjobb tüzelőanyag az olyan száraz, alacsony gyanta tartalmú, lombos fa, ami nem volt előkezelve, tehát nem volt lefestve, vagy lakkozva.
Ha a liszt gyorsan megfeketedik, akkor a kemencét túlfűtöttük és szellőztetéssel kell csökkenteni a benti hőmérsékletet. Ha a liszt megsárgul, de nem barnul meg, akkor még nem elég meleg a kemence, így a félrehúzott parazsat a szénvonóval vissza húzzuk a kemence közepére és apróbb fákat helyezve rá újból felszítjuk a tüzet. A kemencében a hőmérséklet akkor megfelelő, ha a behintett liszt szép barnára pirul. Ekkor a parázsegyenletesen eloszlatjuk.

Miután a kemencébe behelyezhetjük a sütni kívánt ételt. Ha az első néhány alkalommal az étel kicsit odakozmál, vagy nem sül meg kellően az ne vegye el kedvünket, hiszen a kemence használatát is ki kell tapasztalni. Annak idején az asszonyok kislány koruktól figyelték, hogy anyáik hogyan sütnek a kemencében, mégis mikor serdülő korban odakerültek, hogy először sütöttek egyedül, nagy valószínűséggel az eredmény az ő esetükben sem lett elsőre tökéletes.